Piková dáma - opera na bratrovo libreto

28. březen 2021

Čajkovského Pikovou dámu pod taktovkou Valerie Gergijeva vysíláme v neděli 28. března v 16:00.

Operu Piková dáma op. 68 vytvořil Čajkovskij roku 1890 na libreto svého mladšího bratra Modesta Iljiče (1850–1916) podle stejnojmenné novely Alexandra Sergejeviče Puškina (1799–1837) z roku 1834. Zkomponoval ji ve Florencii za pouhých čtyřiačtyřicet dnů. Opera se odehrává na sklonku 18. století v Petrohradě, za vlády Kateřiny Veliké.

Zápletka, oproti Puškinovi daleko víc dramaticky vyhrocená, se odvíjí od lidské touhy po penězích a hráčské vášně, kterou je doslova posedlý carský důstojník Heřman. Stará hraběnka zná tajemství tří vyhrávajících karet, a Heřman, který zrovna neoplývá penězi, je odhodlaný získat toto tajemství za každou cenu. Nejprve proto, že miluje hraběnčinu vnučku Lízu, posléze už jen a jen kvůli bohatství. Když se snaží ze staré hraběnky vymámit tajemství, srdce staré dámy nátlak nevydrží a sesune se mrtvá k zemi. Katastrofa tím ovšem nekončí: Líza se vrhá do řeky, protože Heřman už je místo lásky k ní zcela šílený touhou po penězích; ten posléze sám sebe probodne, když po dvou výhrách nakonec prohraje vše v kartách – vsadí totiž místo na eso (které se mu zdálo ve snu) na pikovou dámu…

02072450.jpeg

Opera měla premiéru 19. prosince 1890 v petrohradském Mariinském divadle, dirigoval Eduard Nápravník, který tam tedy působil.

Role Heřmana je velice náročná, její představitel nesejde během všech sedmi scén z jeviště. Čajkovskij ji komponoval pro ruského tenoristu Nikolaje Fignera, který také zpíval při premiéře. Jeho žena Medea Mei-Figner ztvárnila Lízu. Čajkovskému na opeře velmi záleželo a osobně se účastnil příprav petrohradské inscenace.

Naše nahrávka patří sólistům, sborům a orchestru Kirovova divadla v Sant Petersburgu v nastudování Valerije Gergijeva.

Na D-dur v neděli 28.3. v 16:00 

Spustit audio