Saint-Saëns jubilant

Víkendové dopoledne 11. a 12. prosince věnujeme skladateli a váženému panu akademikovi, od jehož smrti uplynulo 100 let.

"Charles Camille Saint-Saëns byl francouzský hudební skladatel, dirigent, klavírista, varhaník a hudební kritik období romantismu. Jeho snad nejvýznamnější díla jsou Karneval zvířat, Tanec kostlivců, jeho Symfonie č. 3 c moll a opera Samson a Dalila." Z tohoto článku na Wikipedii by pan skladatel radost neměl. Zvláště kvůli tomu Karnevalu zvířat. Ten napsal pro své přátele jako legrácku, chvíli dokonce bránil jeho zveřejnění. A zrovna toto dílko se stalo jeho nejpopulárnějším. On je ale autorem opravdu velkých a opravdu vážných děl a za svého života byl ceněn jako klíčová autorita francouzské hudby. 

Sain-Saëns byl přesvědčený tradicionalista, vzdělaný muž s širokým rozhledem se zálibou v antických i novodobých literárních předlohách. A symbolizuje něco z francouzského citu pro dokonalost formy, pro barevnost nástrojů, ale i smyslu pro společenskou prestiž – málokdy se umění těšilo tak výsostnému postavení jako koncem 19. století. Zmíněny Karneval zvířat, komediální komorní skladba, kterou si za svého života nepřál uveřejnit, aby nezkazila jeho pověst vážného a váženého skladatele – směla být provedena až po jeho smrti. Tuto skoro kultovní dětskou skladbičku zařazujeme v obou dílech Návštěvy. Nejprve v klasické nahrávce s Martinem Turnovským a klavíristy Pavlem Štěpánem a Iljou Hurníkem, a pak v unikátní nahrávce, na které se sešlo tolik slavných muzikantů, že je málokdy uvidíme na jednom pódiu: Marta Argerich, Nelson Freiere, Gidon Kremer, Isabelle van Keulen, Tabea Zimerman a Mischa Maisky.

V sobotu otevřeme zhudebněním oslavného Žalmu č. 18, skladatelovu zálibu v antických předlohách ukáží symfonické básně Faethön a Mladý Herkules. Z komorní hudby zazní velmi originální fagotová sonáta a originální sextet pro trubku a klavírní kvintet – a z koncertantních skladeb Klavírní koncert č. 4 a velmi slavný violoncellový koncert. První blok uzavře závěrečné dějství z opery Samson a Dalila, tedy modlitba židů, Bakchanále Filištínů a efektní scéna zboření chrámu. Nedělní pokračování nabídne symfonickou báseň s houslemi a violoncellem Básník a sedlák, vzácně uváděné Vánoční oratorium i několik nejslavnějších orchestrálních kusů jako Dance macabre a Introdukce a rondo capriccioso. Z komorní hudby očekávejte houslovou sonátu a trio s fenomenálním francouzským houslistou Renaudem Capuconem a nakonec nejznámější Egyptský klavírní koncert a jako finále varhanní symfonii pod taktovkou Jamese Levina.

Jeho díla představí Jindřich Bálek v sobotu a neděli 8:00-12:00 na stanici D-dur.

autor: LH
Spustit audio