Silvestr s Amadeem (ale i s Adamem a dalšími...)

23. prosinec 2022, aktualizováno

Co nabízí stanice D-dur na Silvestra? Samou hudbu, samozřejmě. 

„Mozart, Mozart, Mozart, ještě jednou Mozart; Mozart, Mozart, Mozart, je velký pán…“ řečeno parafrází textu české lidové písně, kterou lze vyjádřit nejenom skladatelovu tvůrčí velikost, ale i nesmírnou oblibu a rozšíření jeho hudby trvající už dvě a čtvrt století. Jak se už stalo tradicí, připravil i letos Český rozhlas D-dur na poslední den roku 2022 zvláštní celodenní vysílání, jímž nás bude převážně provázet hudba Wolfganga Amadea Mozarta, ale také hudba jeho předchůdců, současníků a pozdějších obdivovatelů z řad mnoha známých světových skladatelů – zkrátka krásná hudba.

Wolfgang Amadeus Mozart

Dopolední vysílací blok mimo jiné nabídne po úvodní nejznámější Mozartově klavírní Sonátě facile C dur hudbu Mozartova vzdáleného příbuzného, německého romantického skladatele Carla Marii von Webera, hudbu slavného Wolfgangova salcburského předchůdce v arcibiskupských službách Heinricha Ignáce von Bibera, ale třeba také malé zastavení u slavného duetu Dona Giovanniho a Zerliny „La ci darem la mano“ z Mozartovy opery Don Giovanni a následných dvou variací na tuto půvabnou melodii, jejímiž autory jsou Ludwig van Beethoven a Fryderyk Chopin. A nelze nepřipomenout hudbu českého skladatele a slavného pařížského pedagoga Antonína Rejchy, dalšího z řady Amadeových obdivovatelů, který na Mozartova témata zkomponoval Klavírní sonátu.

Odpolední vysílací blok přinese vedle dalších setkání s Mozartovou hudbou (Sonáta D dur pro dva klavíry, Divertimento D dur) i díla slavných romantických skladatelů 19. století, která byla Mozartovou hudbou inspirována: orchestrální předehru „Mozart“ od Franze von Suppé, virtuósní klavírní fantazii Réminiscences de Don Juan od Franze Liszta a slavnou orchestrální Suitu „Mozartiana“ od Petra Iljiče Čajkovského.

V podvečerním vysílacím bloku zazní slavná Mozartova Klavírní sonáta A dur s „tureckým pochodem“ na níž navážou neméně slavné a stejně geniální orchestrální Variace a fuga na Mozartovo téma (z 1. věty zmíněné Sonáty) od Maxe Regera. Jako malé hudební ochutnávky inspirované Mozartovou hudbou zazní tři neoklasicistní drobnosti pro dechové nástroje z pera Iši Krejčího (Divertimento-Kasace), Jaroslava Ježka (málo známá Suita z hudby k Moliérově hře Don Juan) a Francise Poulenca (Sonáta pro žestě). Nelze však nevzpomenout na Antonína Dvořáka a jeho Serenádu E dur pro smyčce, který o Amadeově hudbě prohlásil: „Mozart, to je sluníčko…“ a také na Johanna Nepomuka Hummela, Mozartova žáka.

Wolfgang Amadeus Mozart

Tóny Mozartovy Pražské symfonie se přeneseme do večerního vysílání od 20:00, v němž nás šéfredaktor stanice Český rozhlas D-dur Lukáš Hurník provede formou „Director's Cut“ Mozartovou operou Cosi fan tutte. Půjde o rekonstrukci průvodního slova ke koncertnímu provedení Mozartovy opery s Jiřím Bělohlávkem a PKF v roce 2006. Dirigent si tehdy od Lukáše Hurníka objednal trochu fejetonistický přístup k ději opery. My uslyšíme novější snímek s hvězdným obsazením: v dosud nevysílané nahrávce zpívají Miah Persson, Angela Brower, Adam Plachetka, Rolando Villazon, Mojca Erdmann a Allesandro Corbelli. Chamber Orchestra of Europe, řídí Yannick Nézet Seguin

autoři: Libor Dřevikovský , LH
Spustit audio

Více z pořadu