Vicente Martín y Soler: Ifigenia v Aulidě

5. listopad 2021

Opera od skladatele, kterému se říkalo Valencijský Mozart. Vysíláme v neděli 14. listopadu v 16:00.

Velký skladatel Španělska, rodák z Valencie, Vicente Martín y Soler, se celý tvůrčí život těšil přízni vladařských dvorů Evropy. Jeho kariéra začala v roce 1775, kdy se přestěhoval do Madridu a debutoval operou Dos avaros (Dva lakomci). A hned další dílo začal psát pro dvůr v královském paláci La Granja de San Ildefonso Karla III. Byla to opera Il tutore burlato (Posměšný učitel). V roce 1777 následovalo pozvání od španělského prince s Asturie, pozdějšího krále Karla IV. do Neapole, kde psal pro Teatro di San Carlo. Tehdy začala jeho italská kompoziční etapa, kterou naplnil devíti operami, včetně Ifigenie v Aulidě, dvěma kantátami a šesti balety, na kterých spolupracoval s tehdy velmi uznávaným choreografem Charlesem Le Picqem. 

Martín y Soler byl oblíbencem dvora do té míry, že ho sám neapolský král dvakrát osvobodil z vězení pro dlužníky. V roce 1778 byl přítomen na koncertě i mladší bratr zmíněného Karla IV, Ferdinand, který převzal španělské dědictví Sicilii a Neapol, a tím také záštitu nad skladatelem. Na koncertě, kde kromě orchestru účinkovalo dvacet kanónů, se Ferdinand s knížetem se sicilské Butery činili jako dělostřelci.

Ferdinand se oženil v roce 1768 se svou vzdálenou příbuznou Marií Carolinou, dcerou císařovny Marie Terezie. Oblíbený skladatel zvaný v Itálii Vincenzo Martini il Valentiano nebo Il Spagnuolo premiéroval své opery v Benátkách, Lucce, Parmě a Turíně. Tam vládl sardinský král a současně savojský vévoda Victor Amadeus III.

V roce 1783 pozval Victor do Turínu arcivévodu Ferdinanda Habsburského, bratra rakouského císaře Josefa II. a jeho manželku Marii Beatrix d´ Este. Martín y Soler napsal pro tuto událost oslavnou kantátu. Ferdinand Habsburský s manželkou se tedy na místě přesvědčili o kvalitách Martína y Solera, což přivedlo oslavovaného komponistu do metropole na Dunaji. Tam napsal mimo jiné operu Vzácná věc, na libreto Lorenza da Ponte, která svou oblibou trumfla hudbu samotného Mozarta. 

O životě a tvorbě Vicenta Martína y Solera vyšla donedávna jedna jediná biografie z pera dvojice autorů Giuseppa de Matteise a Gianniho Marata. Až v roce 2007 vydala Madridská universita knihu Leonarda J. Waismana o 660 stránkách s názvem Vicente Martín y Soler, Španělský hudebník evropského klasicismu.

autor: Rafael Brom
Spustit audio

Více z pořadu