Víkend s Johannesem Brahmsem

Víkendová dopoledne 6. a 7. května 2023 strávíme s hudbou Johannesa Brahmse. Připomeneme si 190. výročí narození jednoho z nejvlivnějších skladatelů 19. století.

  1. Brahms se narodil 7. května 1833 v Hamburku. Jeho hudba hudební svět vždy dělila na dva téměř nesmiřitelné tábory, jedni jí milovali a obdivovali, druzí odmítali nebo dokonce nenáviděli. Muzikanti i hudební příznivci v německy mluvících oblastech ve druhé polovině 19. století se, zjednodušeným pohledem, dělili na příznivce Brahmse na straně jedné a na příznivce Liszta a Wagnera na straně druhé. Významně do této romantické hudební války přispěl skladatel a dirigent Hans von Bülow, který byl nadšeným ctitelem hudby Ference Liszta a později i Richarda Wagnera. Ovšem jen do té doby, než jeho manželka Cosima, Lisztova dcera, začala udržovat milostný poměr s Wagnerem, aby se nakonec s Bülowem rozvedla a za Wagnera se provdala. Hans von Bülow se poté obrátil na stranu Johannesa Brahmse a stal se jeho bezvýhradným obdivovatelem a častým interpretem – dirigentem jeho děl. Brahms sám se nikdy k těmto sporům nevyjadřoval, vždy stál raději stranou. A o své tvorbě s nikým, až na pár výjimek, nikdy nemluvil.
Antonín Dvořák

Je nesporné, že byl Johannes Brahms jedním z nejdůležitějších autorů 19. století. A pro nás pro Čechy je Brahms ještě důležitý z jednoho důvodu. Samozřejmě to byl on, kdo vyjádřil souhlas s udělením státního stipendia pro mladé umělce Antonínu Dvořákovi. Brahms byl členem komise, která stipendia udělovala, a hned od počátku měl pro Dvořákovu tvorbu velké uznání. Kromě souhlasu se stipendiem ale učinil Brahms ještě jeden podstatně důležitější krok, a sice doporučil Dvořákovy Moravské dvojzpěvy k vydání svému nakladateli Fritzi Simrokovi se slovy:

„Milý Simrocku, u příležitosti státního stipendia těším se již po několik let pracemi Antonína Dvořáka (vyslov Dworschak) z Prahy. Pro tento rok posílá mi mj. sešit dvojzpěvů pro dva soprány s klavírem, který se mi zdá pro vydání zcela pěkný a praktický. Přehrajete-li si je, budete jako já z nich mít radost a jako nakladatel budete mít obzvlášť radost z pikantností."

Tím doslova nastartoval mezinárodní kariéru do té doby neznámému českému skladateli. Po Brahmsově smrti byl Dvořák jmenován členem komise pro udílení státních stipendií na uprázdněné místo po Brahmsovi.

Během víkendu s Brahmsem zkusíme objevit i některá méně známá Brahmsova díla. V první sobotní části uslyšíme například Variace a fugu na Händelovo téma pro klavír, Preludium a fugu g moll pro varhany, Osm cikánským písní nebo kantátu Rinaldo.  V neděli pak pochopitelně zazní výběr Uherských tanců a především Brahmsovo nejrozměrnější a také nejdůležitější dílo, Německé requiem.

Vysíláme na D-dur 6. a 7. května 8:00-12:00 s reprízami po půlnoci.

Spustit audio

Více z pořadu