Víkendové dopoledne s Leonardem Bernsteinem

První i poslední zámořské koncertní zastávky na umělecké dráze Leonarda Bernsteina jsou spojené s festivalem Pražské jaro. Víkendové vysílání Bernsteinových nahrávek, jeho vlastní hudby i hudby jeho doby připomíná, že se život světoznámého skladatele a dirigenta uzavřel před třiceti lety. 10. a 11. října 8:00-12:00.

Leonarda Bernsteina zažilo tuzemské publikum jako osmadvacetiletého při prvním ročníku festivalu Pražské jaro v roce 1946 a pak ještě o rok později. A potom, protože nechtěl mít nic společného s komunistickým Československem, až zase v roce 1990. Tehdy přijel na první svobodné Pražské jaro a dirigoval Beethovenovu Devátou symfonii… Zemřel v New Yorku 14. října 1990. Bylo mu dvaasedmdesát.

Pomyslná návštěva New Yorku může směrovat k budově Osborne na rohu Západní 57. ulice a Sedmé Avenue naproti Carnegie Hall, kde žil Leonard Bernstein v 50. letech a kde napsal mimo jiné i West Side Story, k bytu na Park Avenue a nebo k Dakota Apartments na západním okraji Central Parku, kde pak bydlel nejdéle a až do posledních dnů.

Jeho téměř neuvěřitelný dirigentský debut u Newyorské filharmonie, záskok bez možnosti zkoušky a v přímém rozhlasovém přenosu, se uskutečnil na podzim 1943. Byl zjevením, jaké Amerika už dlouho nezažila, a otevřel jeho pozdější hvězdnou dráhu.

Logo

Leonard Bernstein se pak proslavil nejen jako šéfdirigent Newyorské filharmonie a dalších nejlepších orchestrů světa, ale také jako hvězdný televizní popularizátor vážné hudby. Stejně tak se ovšem zapsal do dějin hudby jako skladatel i jako skvělý pianista. Jeho genialitu vnímáme, když vystupuje jako autor takzvané vážné hudby. Stačí si vzpomenout třeba na Chichesterské žalmy… Ale ještě víc to slyšíme a cítíme ve všech přesazích, kterých docílil na hranici mezi klasickou a zábavnou hudbou. Určitě v grandiózním scénickém díle s názvem Mše. A nesmrtelně ve West Side Story. Dirigoval vlastní skladby i díla amerických a evropských klasiků. A mnoho učinil pro poznání a uznání skladatelského odkazu Gustava Mahlera.

Ve vysílání stanice D-dur zazní řada z Bernsteinových nahrávek, počínaje ukázkami z West Side Story a konče Gershwinovou Rapsodií v modrém, kterou diriguje od klavíru. Prostor dostane jako mahlerovský interpret. A vedle toho vybíráme také Beethovena, Bartóka, Coplanda, Barbera a Ivese, ale i Dvořáka, Smetanu… a Martinů. Jeho orchestrální skladba Památník Lidicím měla v Carnegie Hall premiéru jen o pár dnů dříve, než tam Bernstein ohromil svým záskokem za Bruna Waltera.

Vysíláme 10. a 11. října 8:00-12:00 s reprízami po půlnoci.

autor: Petr Veber