Vivaldiho L’estro armonico

Pravidelnému pořadu věnovanému stylové interpretaci staré hudby bude tentokrát dominovat Antonio Vivaldi. Sobota 20. dubna 2019 16:00-20:00

Sobotní odpolední vysílání „Od Claudia k Ludwigovi“ tentokrát nabídne setkání s hudbou Antonia Vivaldiho, s jeho sbírkou Dvanácti houslových koncertů, vydanou jako op.3 v roce 1711 v Amsterodamu u Estienna Rogera, a nazvanou L’estro armonico (Libozvučná inspirace; skladatelem dedikováno hudebnímu mecenáši, toskánskému velkovévodovi Ferdinandu III. de Medici).

Logo

Jde o první sbírku Vivaldiho koncertů vytištěnou mimo Itálii, a která ve své době vzbudila doslova senzaci. L’estro armonico obsahuje koncerty pro jedny, dvoje a čtvery housle s doprovodem smyčcového orchestru s continuem. Skladatel v rámci sbírky tak různě kombinuje počet sólových nástrojů a v orchestrálním doprovodu využívá sytě znějící unisono smyčců. Ohlas na Vivaldiho opus 3 byl mimořádný, sbírka se dočkala velké interpretační popularity, např. v Londýně či v Paříži, a také i dalších, dnes bychom řekli „pirátských vydání“. L’estro armonico rovněž upoutalo pozornost německého skladatele Johanna Sebastiana Bacha, který několik koncertů transkriboval pro cembalo a varhany. Jednotlivé koncerty ze sbírky se dočkaly i dalších různých dobových úprav a to nejenom pro cembalo, ale třeba i pro harfu.

Kompletní L’estro armonico zazní z nahrávky vzniklé v Londýně v roce 1987 v podání renomovaného anglického souboru The English Concert vedeného Trevorem Pinnockem. Pochopitelně, že spolu s Vivaldiho hudbou zazní ve vysílání „Od Claudia k Ludwigovi“ i díla dalších skladatelů: Orlanda di Lasso, W. A. Mozarta, Claudia Monteverdiho, Josepha Haydna či Jacoba Regnarta.

autor: Libor Dřevikovský
Spustit audio

Více z pořadu