Hraje a vzpomíná Marek Jerie

2. září 2023

Violoncellista Marek Jerie v pořadu Na návštěvě - vysíláme na D-dur v sobotu 9.9. a neděli 10.9 08:00-12:00.

Vzácným hostitelem rozhlasové návštěvy bude violoncellista, pedagog a dlouholetý člen Guarneri tria Praha Marek Jerie. Bude vzpomínat na svá studentská léta – byl spolužák a životní přítel Jiřího Bělohlávka, který také studoval violoncello.

Marek Jerie

Začneme oblíbenými kusy jeho mládí, tedy Variacemi na slovenskou lidovou píseň a Rokokovými variacemi. Pak ale dostanou prostor tři slavní violoncellisté, jejichž mistrovské kurzy mohl Marek Jerie zažít a vypráví o nich. Jsou to postupně Pablo Casals, Mstislav Rostropovič a André Navarra.

prof. Ivan štraus

Uslyšíme s nimi Bachovy Suity nebo Brahmsovu sonátu. Dojde i na duo, které Jerie tvořil po léta se svým bratrancem a významným klavírním pedagogem Ivanem Štrausem. Druhý díl návštěvy bude z větší části patřit zralým a vrcholným nahrávkám Guarneri tria Praha – obě vrcholná tria Antonína Dvořáka f moll a Dumky, a pak Schubertovo Trio č. 2 Es dur. V případě Dumek půjde o třetí společnou nahrávku, za kterou stojí několik set provedení.

Ale jinak zavzpomínáme na Smetanovo kvarteto i na dirigentské umění Jiřího Bělohlávka. Řeč bude o filosofii komorní hudby, spolupráci v triu, koncertech v malých městech i celkovém přístupu k hudbě. Očekávejte bohaté a zajímavé setkání.

Spustit audio

Více z pořadu