Jiří Vodička: „V jednoduchosti je krása“

1. květen 2021

Skvělá, jedinečná, fenomenální, takovými přívlastky bývá označována hra houslisty Jiřího Vodičky. Svého času byl zázračným dítětem, poté si vysloužil mediální nálepku „český Paganini“. Pátou sezónu působí jako koncertní mistr v České filharmonii. Poslechněte si zkrácenou verzi pro web.

Hudbu má v rodině, tatínek je rockový kytarista, strýc zakotvil ve vážné hudbě, sestra studovala hru na klavír. To hlavní ale vykonala síla talentu, profesní dráha Jiřího Vodičky nabrala takovou rychlost, že už ve čtrnácti letech byl přijat na Institut pro umělecká studia (dnes Fakulta umění) Ostravské univerzity (studoval ve třídě Zdeňka Goly) a absolvoval v době, kdy se člověk obvykle teprve šprtá k maturitě. To už měl zároveň za sebou i praxi v orchestru – jako sólista Janáčkovy filharmonie Ostrava a záhy tolik zkušeností ze soutěží a koncertního hraní, že mohl začít  vyučovat na Pražské konzervatoři.

Jiří Vodička působí jako sólista a komorní hráč – pravidelně hraje v duu s klavíristou Martinem Kasíkem, sedm let byl členem Smetanova tria, ze své pozice v orchestru má nicméně nejširší zkušenosti s hudbou symfonickou.

 „Sibeliova Pátá symfonie mi tak dlouho zněla v uších, že jsem si ji musel vyhledat a poslechnout znovu, a znovu, a znovu…“

Doménou Jiřího Vodičky je samozřejmě hlavně hudba 19. a časného 20. století. Mezi jeho oblíbené autory patří Ludwig van Beethoven, Petr Iljič Čajkovskij nebo Gustav Mahler, Edvard Grieg, Igor Stravinskij či Ottorino Respighi.

 „Těším se, až se Římské pinie jednou objeví na programu České filharmonie a budu je moci hrát.“

Jako otec čtyř dětí má Jiří Vodička radu pro všechny, kdo stojí o to uvést své potomky nenásilně do světa vážné hudby. A to že jak? Skrze animovaný film Walta Disneyho Fantasia a jeho novodobé pokračování Fantasia 2000. Díla velkých mistrů minulosti se v nich sice stávají hudební kulisou, ale výsledný dojem je velmi přesvědčivý.

Během našeho setkání s Jiřím Vodičkou došlo i na soudobou hudbu – reprezentovanou jednou skladbou Arvo Pärta. Prozradím na našeho hostitele, že původně nevybral k poslechu žádnou hudbu, kterou by sám hrál – ale to by jistě byla škoda. Svým uměním přitahuje do koncertních síní posluchače – svědectvím toho je mimo jiné cena klasické hudby Classic Prague Awards za rok 2018, kterou dostal za sólistický výkon na novoročním koncertě České filharmonie v pražském Rudolfinu, a je fixováno i na CD nahrávkách, takže budeme mít možnost poslechnout si Jiřího Vodičku v sólových skladbách J. S. Bacha, Niccola Paganiniho nebo H. W. Ernsta a z dob jeho působení ve Smetanově triu v dílech Maurice Ravela a Bohuslava Martinů.

„Zastávám myšlenku, že v jednoduchosti je krása,“ říká náš hostitel o provedení Dvořákova Amerického kvartetu Vlachovým kvartetem – přijměte to jako pozvánku k online poslechu.

Spustit audio

Více z pořadu