Letní výběr české hudby

Na začátku léta poslouchejte víkendový speciál „české písně a tance“, který nabídne vděčný výběr skladeb k Roku české hudby.

Nabídneme písně i v přeneseném slova smyslu, tedy nesmrtelné melodie v dobře známých skladbách. A tance i jako součást skladeb pod jiným názvem.

V sobotu se začíná symbolicky nejslavnějším mistrovským kusem, Smetanovou Vltavou s Bostonským orchestrem a Rafaelem Kubelíkem. A pak nás čekají Janáčkovy Lašské tance i Po zarostlém chodníčku, Dvořákova  Česká suita i první řada Slovanských tanců. Chybět nemůže Sukova Pohádka ani Etudy a polky Bohuslava Martinů. Z přímých folklórních inspirací zazní Ukvaldská lidová poezie v písních (s Martinou Jankovou a Tomášem Králem), a pokud jde o Bedřicha Smetanu, očekávejte kantátu Česká píseň a Vzpomínky na Čechy ve formě polek. 

Nedělní program otevře Smetanova symfonická báseň Z českých luhů a hájů, a z jeho klavírního díla zazní obě řady Českých tanců. Z díla Bohuslava Martinů připomeneme Písničky ne jednu a dvě stránky, z díla Leoše Janáčka Suitu z Výletů pana Broučka a výběr z Moravské lidové poezie v písních (opět z nového snímku s Martinou Jankovou a Tomášem Králem). Dvořákova Americká suita zazní pod taktovkou Libora Peška a druhá řada Slovanských tanců za řízení Jiřího Bělohlávka. Naopak tance z Prodané nevěsty přednese na závěr Clevelandský symfonický orchestr. Přejeme lehký a letní poslech.

Spustit audio

Více z pořadu