Siegfried Wagner: Schwarzschwanenreich (Říše černých labutí)

20. listopad 2021

Příběh z Třicetileté války odehrávající se v Čechách vysíláme 21. listopadu v 16:00,

Jediný syn Richarda a Cosimy Wagnerových, Siegfried (1869-1930), byl na straně jedné respektovaným hudebním ředitele, režisérem a dirigentem Bayreuthských slavnostních her, a na straně druhé poněkud přehlíženým operním skladatelem, jehož díla byla neustále srovnávána s operami jeho otce. Toto umělecké stigma pak ještě po jeho smrti prohloubila jeho žena Winifred (na rozdíl od svého manžela zcela nekritická obdivovatelka Adolfa Hitlera), když na 40 let zakázala uvádění Siegfriedových oper. A ani Siegfriedovi synové, Wolfgang a Wieland, pozdější pováleční slavní hudební ředitelé a režiséři Bayreuther Festpiele, nejevili o opery svého otce žádný zájem. V roce 1972 padla „rodinná klatba“ a opery Siegfreida Wagnera se velmi zvolna začaly příležitostně objevovat na operních jevištích. V témže roce byla v Bayreuthu také založena Internationale Siegfried Wagner Gesellschaft věnující se badatelské a společenské činnosti a také šíření Siegfriedova díla.

Velkou zásluhu na novodobém oživení, inscenování a nahrávání oper Siegfrieda Wagnera
měli dirigenti Werner Andreas Albert (1935-2019) a Konrad Bach (1940-2019).

Děj opery Schwarzschwanenreich (Říše černých labutí) je zasazen do Čech v době Třicetileté války, kdy mnozí lidé v důsledku utrpení propadali pověrám, které pak často vedly od obvinění k procesům se ženami nařčenými z čarodějnictví a k jejich upalování. Protagonistka opery mladá dívka Linda (v první verzi opery uváděná jako Hulda) ze strachu před inkvizicí zabila své nemanželské dítě a zahrabala je v lese. Trápí ji však svědomí, ale věří v přítele, zachránce (z Říše černých labutí), jehož si vysnila, a jehož milující pochopení ji má zbavit těžké viny a také ochránit před trestem, protože byla nařčena z čarodějnictví.

Operu na vlastní libreto zkomponoval Siegfried Wagner v letech 1909-10 a prvně zazněla 5. listopadu 1918 ve Velkovévodském dvorním divadle v Karlsruhe, šest dní před koncem zničující První světové války. Novodobě byla opera znovuuvedena v Městském divadle v Solingenu v červnu 1983. Prozatím jediný zvukový záznam opery byl pořízen z provedení v rámci Rudolstädter Festspiele v Duryňském zemském divadle v červnu 1994. O rok později byla opera vydána na kompaktních discích vydavatelstvím Marco Polo.

Spustit audio